Taittinger Les Folies de la Marquetterie

Château de la Marquetterie sijaitsee Champagnen sydämessä, Pierryn kylän länsipuolella, lähellä Epernayta. Linnalla on erittäin värikäs ja mielenkiintoinen historia. Ennen Ranskan vallankumousta, linna oli kirjailija Jacques Cazotten asuinpaikka ja siten kylätapahtumien ja filosofien sekä muun älymystön kohtaamispaikka. Sitä ennen, samoihin aikoihin kuin Dom Perignon valmisti viinejään Hautvillersin luostarissa veli Jean Oudart, toinen benediktiiniläismunkki, löysi joitain samppanjakäymisen salaisuuksia Marquetterien linnassa. Täältä on alkanut myös Taittingerin samppanjatalon tarina. Juurikin nämä tarhat Pierre Taittinger osti ensimmäisenä vuonna 1932.

Les Folies de la Marquetterie on yhden tarhan samppanja, sekoitus Chardonnayta ja Pinot Noiria. Lanseerattu vuonna 2006. Viini valmistetaan siis pelkästään viinilinnaa ympäröiviltä tarhoilta, 30-40 vuotiasta köynnöksistä kerätyistä rypäleistä. Tarhalle on istutettu 3,5 ha kumpaakin rypälettä sekaisin, ristiin rastiin. Sadonkorjuun aikaan tarha näyttää ylhäältäpäin shakkilaudalta. Noin kolmannes viinistä käy ja kypsyy isoissa 40hl:n tammiastioissa., loppu terästankeissa. Viini saa kypsyä pulloissa pitkään, viisi vuotta. Tätä single vineyard samppanjaa tuotetaan 35 000 pulloa vuodessa.

Herkullinen samppanja, joka toimii aperitiivina ja sellaisenaan nautittuna, mutta on myös ehdottomasti gastronominen samppanja – toimii vaikka läpi aterian! Kokeile esimerkiksi kermaisen maa-artisokkakeiton kanssa, mädin ja blinien seurana, juustoille, herkemmille mereneläville.

Tuotetiedot

JuustoRapuKala
Maa: Ranska
Tuontantoalue: Champagne
Tuottaja: Taittinger
Rypäle/rypäleet: Chardonnay 45%, Pinot Noir 55%
Sokeri: 12 g/l
Happo: 4,8 g/l
Alkoholi: 12,5
Pullokoko: 750 ml
Korkki: Luonnonkorkki
Alko ID: 912957
Hinta: 76,98 €
Väri: Hienosti kupliva, oljensävyinen syvä vaaleankeltainen. Ihana kermainen mousse.
Tuoksu: Runsas, kypsän hedelmäinen, persikkaa, aprikoosihilloa, paahdettua briossia, vaniljaa.
Maku: Täyteläinen, suuntäyttävä, kuiva, hedelmäinen. Mehevää persikkaista aromia, hieno aavistus pähkinäistä tammentuntua. Upea harmonia, pitkä vivahteikas jälkimaku.
Ruokasuositukset: Juusto, Rapu, Kala
Lataa PDF:nä
Osta Alkosta

Taittinger

Champagne Taittinger on yksi Champagnen alueen arvostetuimmista ja vanhimmista tuottajista. Sen juuret juontaa vuoteen 1734.

Tutustu tuottajaan →