Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2011

Talon huippusamppanja, maailman ainoa samppanja, jonka nimessä sana Champagne esiintyy, kypsyy ja kehittyy  ylellisesti 1200-luvun Saint Nicaisen luostarin kalkkikivisten seinien sisällä (Crayères).

Viini valmistetaan poikkeuksellisen hyvinä vintage-vuosina 100%:sti Côte de Blancs’n parhaista köynnöksistä tulevista Chardonnay-rypäleistä, ensimmäisen puristuksen, cuvéen, mehusta. Viineistä 5% saa kypsyä uusissa tammitynnyreissä neljän kuukauden ajan (1/3 uusitaan joka vuosi).  Erittäin pitkä kypsytys, 8-10 vuotta.

Upea, juhlallinen aperitiivi, sellaisenaan nautittavaksi. Sopii myös keveiden merenelävistä valmistettujen alkupalojen kanssa.

Vuosikerrasta

Vuosi 2007 oli poikkeuksellinen niin viiniköynnösten kuin lopullisen viinin suhteen.  Leudon talven jälkeen ja erityisen lämpimien säiden myötä kasvukausi alkoi varhain ja sadon odotettiinkin kypsyvän elokuun puoliväliin mennessä. Kuitenkin, vastoin kaikkia odotuksia, Champagnen sää kylmeni toukokuun aikana radikaalisti haitaten viiniköynnösten kukinta-aikaa.

Täysi kukinta saavutettiin vasta 24.5-1.6. Viinirypäleet kypsyivät hieman normaalia hitaammin kesän ollessa tavallista kylmempi ja pimeämpi. Elokuun lopussa aurinko ja lämpö toivat mukanaan toivoa, kun hedelmät alkoivat kypsyä täydellisesti. Sadonkorjuu alkoi 3o. elokuuta ja se suoritettiin kylmän ja kuivan tuulen tuiverruksessa.

Sadosta tuli erittäin hyvälaatuinen ja terve. Chardonnay-rypäleet olivat hyvin kirkkaita ja hienotekoisia sekä niiden aromit osoittivat erinomaista potentiaalia.

Tuotetiedot

AperitiiviRapu
Maa: Ranska
Tuontantoalue: Champagne
Tuottaja: Taittinger
Rypäle/rypäleet: Chardonnay (100%)
Vuosikerta: 2007
Sokeri: 9 g
Happo: 5,8 g
Alkoholi: 12 ,5 %
Pullokoko: 750 ml
Korkki: Luonnonkorkki
Alko ID: 561867
Hinta: 169,98 €
Väri: Upea, kirkas vaaleankeltainen. Hienot, keveät kuplat nousevat vahvasti muodostaen herkullisen moussen.
Tuoksu: Puhdas, raikas, mandariinia, mineraalisuutta ensimmäisessä tuoksussa. Kypsät aromit nousevat seuraavaksi, kypsää karamellisoitua hedelmää, rusinapiirasta, briossia, paahteisuutta, sienimäisyyttä. Moniulotteinen, upea tuoksu!
Maku: Avoin, yhtä aikaa sekä pehmeä että energisen eloisa. Erittäin kuiva. Keskimaku on täyteläinen ja runsas, hieman greippimäinen. Loppumaku hyvin pitkä, aavistus mausteisuutta, lakritsajuurta. Mineraalisuus jää elämään pitkään. Tällä samppanjalla on erittäin pitkä kypsymispotentiaali, vaikka onkin jo nyt nautittavissa.
Ruokasuositukset: Aperitiivi, Rapu
Lataa PDF:nä
Osta Alkosta

Taittinger

Champagne Taittinger on yksi Champagnen alueen arvostetuimmista ja vanhimmista tuottajista. Sen juuret juontaa vuoteen 1734.

Tutustu tuottajaan →