21.11.2019

Kaunis latva-artisokka syödään käsin, joten se on sopiva alkupala esimerkiksi rennompiin illanistujaisiin. Kokki Alex Nurmen reseptissä artisokat keitetään kokonaisina ja nautitaan sitruunamajoneesin ja pähkinävoin kera kylmää valkoviiniä tai cavaa unohtamatta. Lehtien dippailun jälkeen artisokasta paljastuu vielä mehevä pohja.

Dipattavat latva-artisokan lehdet

Ohje 4:lle
Valmistusaika: 1 tunti

8 kpl (n. 2 kg) latva-artisokkia
1 sitruuna
3 rkl karkeaa merisuolaa
Iso kattila (10 l)

Taita latva-artisokkien varret irti esimerkiksi pöydän kulmaa vasten tai leikkaa ne veitsellä, jotta pohjan sitkeät kuidut katkeavat. Täytä iso kattila (10 l) vedellä ja laita vesi liedelle kiehumaan. Lisää joukkoon suola sekä neljään osaan leikattu sitruuna ja anna porista muutama minuutti.

Lisää artisokat kattilaan ja keitä kannen alla koosta riippuen 20-30 minuuttia. Voit laittaa esim. lautasen painoksi latva-artisokkien päälle, jolloin ne pysyvät kokonaan pinnan alla keittämisen aikana. Nosta artisokat keittämisen jälkeen pois kattilasta ja valuta ne lehdet alaspäin käännettynä, jotta keitinvesi valuu mahdollisimman hyvin pois.

Repäise lämpimiä lehtiä artisokasta ja dippaa lehtien tyviosat majoneesiin tai sitruunamargariiniin ja vedä sisuksen lihaosa hampailla suuhusi. Kun kaikki lehdet on syöty, jäljelle jää latva-artisokan pohja. Poista siitä karvainen osa veitsen avulla ja syö vielä latva-artisokan pohja.

Vinkki: jos sinulla ei ole isoa (10 l) kattilaa, niin keitä latva-artisokat kahdessa erässä pienemmässä kattilassa.

Sitruunamajoneesi

2 dl vegaanista majoneesia
1 pieni sitruuna
Ripaus suolaa

Raasta sitruunankuori majoneesin joukkoon ja mausta majoneesi suolalla. Purista lisämakua sitruunanmehusta ja anna majoneesin maustua hetken aikaa kylmässä.

Pähkinävoi (ei vegaaninen)

200 g voita

Laita voipala pieneen kattilaan ja kuumenna sitä niin, että sen hera alkaa paahtumaan kattilan pohjaan. Varo ettet kuitenkaan polta voita pohjaan. Hera saa värjääntyä kauniin ruskeaksi, jonka jälkeen voit kevyesti raapia sitä kirkkaan osan sekaan. Kaada pähkinävoi kulhoon ja tarjoile latva-artisokkien kanssa.

Viinisuosituksemme:

Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard
Wonderland by Minna Parikka Rosé Cava Brut
Riesling Terassen