17.10.2019

Bao, baozi ja mantou ovat nimiä, joilla saatat tuntea nämä vaaleat höyrysämpylät. Bao on alkujaan kiinalainen herkku, jota on syöty jo satojen vuosien ajan. Kokki Alex Nurmen bao-burgereissa maistuvat mustapapupihvi, pikkelöidyt kasvikset, korianteri sekä chilimajoneesi. Aasialaisen makumaailman täydentää kylmä valkoviini, viinisuosituksemme löydät jutun lopusta.

Bao-burgerit

8 kpl
Valmistusaika: 2 tuntia

8 kpl höyrysämpylöitä
4 kpl (400 g) mustapapupihvejä
Pikkelöityjä kasviksia (kurkkua, porkkanaa, retiisiä)
Korianteria
Chilimajoneesia

Kuumenna mustapapupihvit uunissa tai paistinpannulla ja leikkaa kaikki kahtia. Täytä burgerit pihveillä, kasviksilla, majoneesilla sekä tuoreella korianterilla ja nauti kuumina.

Höyrysämpylät

1 ½ dl vettä
1 ½ tl kuivahiivaa
2 rkl rypsiöljyä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl sokeria
½ tl suolaa

Kaada kulhoon 42 asteinen vesi ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Lisää öljy ja jatka hetki sekoittamista. Yhdistä kaikki loput kuiva-aineet keskenään ja kaada ne siivilän läpi nesteeseen samalla taikinaa vaivaten. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan, jolloin se alkaa irtoilla kulhon reunoilta. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä tunnin ajan.

Kumoa kohonnut taikina pöydälle (jauhota pöytä jauhoilla) ja leikkaa se kahdeksaan saman kokoiseen palaan. Pyörittele ne palloiksi ja kauli ohuiksi ”rieskoiksi”. Taita rieska kahtia ja nosta ne leivinpaperipalojen päälle kohoamaan vielä 30 min. ajaksi.

Kaada vettä kiehumaan höyrytyskattilaan. Nosta 2-3 sämpylää leivinpapereineen kypsymään kannella peitetyn kattilan höyrytysosaan noin 8-9 minuutiksi. Halkaise kypsä sämpylä ja täytä mielesi mukaan eri täytteillä.

Wasabi-pikkelöidyt kasvikset

Wasabiliemi:

1,5 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl väkiviinaetikkaa tai riisiviinietikkaa
1 rkl wasabia
1 suolaa

Mittaa vesi, sokeri sekä etikka kattilaan ja keitä lientä 5-10 minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi wasabitahna joukkoon ja nosta kattila pois liedeltä.

Kasvikset:

150 g kurkkua
1 iso porkkana
5 kpl retiisejä

Leikkaa kasvikset ohuen ohuiksi siivuiksi ja nosta siivut makuliemeen. Anna maustua vähintään tunnin ajan kylmässä. Siivilöi kasvikset pois liemestä ja tarjoile burgerin kanssa.

Viinisuosituksemme:

Grüner Veltliner Terrassen
Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard
Riesling Terrassen