Nino Franco on korkealaatuisia proseccoja tuottava perhe jo neljännessä sukupolvessa. Heidän viinitarhansa sijaitsevat Valdobbiadenen vaaleanpunaista dolomiittia sisältävillä rinteillä, ja perheen kantavana ajatuksena on, että jokaisen viinin tulee ilmaista alkuperäänsä ja tarhan terroiria.

Vuonna 1919 Antonio Franco perusti poikansa nimeä kantavan viinitilan Proseccon laadukkaimmille kukkuloille Valdobbiadenessä. Yli sata vuotta myöhemmin hänen lapsenlapsensa Primo, Primon vaimo Annilisa ja heidän tyttärensä Silvia jatkavat Antonion viitoittamalla tiellä: viljelevät ja valmistavat viinejä tähdäten korkeimpaan laatuun.

Vaikka viinin valmistustekniikka on sadan vuoden aikana kehittynyt huimasti ja Primo on modernisoinut viinikellaria, hänen kantavana ajatuksenaan on edelleen se, että viinin tulee ilmaista alkuperäänsä ja laadukkaan tarhan terroirin tulee maistua viinissä.

Francot viljelevät edelleen yli satavuotiaita köynnöksiä, joiden juuret ovat syvällä vaaleanpunaista dolomiittia sisältävässä maassa. Uusia viinitarhoja istutetaan perinteisellä tavalla, eli valikoiden vanhojen köynnösten pistokkaita ja istuttamalla ne uuteen paikkaan. Tämä edistää paitsi kasvien tervettä heterogeenisyyttä (toisin kuin kloonaaminen) myös kasvien biologista taipumusta sopeutua ympäristöönsä. Pitkällä tähtäimellä aikaa ja vaivaa vaativa istutustapa tuottaa lopulta uniikkeja ja persoonallisia viinejä.

Palaa tuottajahakuun →