Marcel Martin, Loiren laakson visionääri

Marcel Martin perusti perheomisteisen viiniyhtiönsä yli 50 vuotta sitten Loiren laaksoon. Tarhat sijaitsevat laakson ytimessä, lähes Ranskan keskipisteessä. Yrityksen alkuaikoina Loiren laakso ei nauttinut likimainkaan nykyisen kaltaista arvostusta viinimaailmassa, mutta Martinilla oli vakaa usko tulevaisuuteen ja hän halusi tehdä alueen viinistä suosittua.

Jälkikäteen voidaan sanoa, että Marcel Martin oli visionääri, joka on ollut aitiopaikalla näkemässä ja vaikuttamassa Loiren laakson kehitykseen ja arvostuksen nousuun. Uransa varrella hän löysi myös muita piilossa olevia helmiä, sellaisia alueita, joiden viinintuotanto oli laatuun nähden pahasti aliarvostettua. Yksi tällainen oli Côtes de Gasgogne. Kun Martin kiersi Ranskan eri viinialueita, hän tutustui moniin taitaviin viinintekijöihin ja loi kattavan suhdeverkoston. Hän jopa sekoitti eri tuotantoalueiden viinejä keskenään, mitä pidettiin yleisesti paheksuttavana. Martin kuitenkin saavutti sekoituksillaan erinomaisia tuloksia.

Tätä nykyä Marcel Martinin viinejä tuottavat 74 hehtaarin tarhat sijaitsevat Loiren Tourainen ja Anjoun alueilla. Sauvignon Blancin lisäksi hiekka- ja kalkkikivipohjaisilla tarhoilla viljellään mm. Chenin Blancia, Chardonnayta ja Cabernet Francia.

Marcel Martin kuuluu perheomisteiseen Les Grands Chains de France -konserniin, joka on osuuskunnat pois lukien Ranskan suurin yksityinen viininvalmistaja. GFC on vahvasti läsnä kaikilla Ranskan johtavilla viinialueilla sekä myös maan rajojen ulkopuolella Saksassa, Unkarissa, Espanjassa ja Chilessä. Konsernista tekee ainutlaatuisen, että se kattaa koko viinin arvoketjun rypäleestä viininystävän lasiin.

GFC-konsernin pääkonttori sijaitsee Petersbachissa Alsacessa, mikä asettaa sen strategisesti Euroopan ytimeen. Konsernin omistaa Helfrichin perhe ja sen johdossa istuu suvun päämies Joseph Helfrich (s. 1956). Maailmanlaajuisesti konsernilla on yli 3 200 työntekijää ja vientiä 178 maahan. GFC:n missiona on pullottaa jokaiselta viinitarhalta sen rypäleiden ja terroirin parhaat ominaisuudet.

Palaa tuottajahakuun →