Maison du Vigneron – Alppien tuoksut ja aromit pullo kerrallaan

Maison du Vigneron tunnetaan viinitalona, joka nojautuu viininviljelyssä vahvasti perinteiseen taitotietoon, mutta pyrkii samalla jatkuvasti kehittymään hyödyntämällä modernia tutkimusta sekä uusimpia innovaatioita ja teknisiä ratkaisuja. Maison du Vigneron on jo sukupolvien ajan omistautunut Juran ja Savoien ainutlaatuisten viinien valmistukseen ja samalla jättänyt syvän jälkensä mm. Crémant de Savoien kehitykseen.

Viinitarhojen sijainti Alppien katveessa Kaakkois-Ranskassa lähellä Italian rajaa on haastava mutta palkitseva. Täällä mikroilmasto antaa avaa poikkeuksellisia mahdollisuuksia korkealaatuisten Crémantien valmistukseen. Ilmasto, terroir ja jyrkillä rinteillä kasvavat alkuperäiset rypälelajikkeet kuten Jacquère ja Altesse tekevät Savoiesta monipuolisen viinialueen, johon on palkitsevaa palata kerta toisensa jälkeen.

Perustamisestaan lähtien Maison du Vignero on toiminut läheisessä yhteistyössä paikallisten viljelijöiden kanssa. Tätä nykyä talolla on kumppaneinaan yli sata tarkkaan valittua rypäleiden tuottajaa. Kaikki rypäleet poimitaan käsin ja kuljetetaan pienissä rei’itetyissä laatikoissa mehustamoon, jossa ne kaadetaan nopeasti ja suoraan puristimeen tarkoituksena välttää makujen ja aromien muuttuminen.

Crémant de Savoielle myönnettiin oma alkuperämerkintänsä (AOC) 11. syyskuuta 2015. Tämä virallinen tunnustus kruunaa pitkät perinteet Savoien viinitarhoilla, jotka itse asiassa tuottavat sangen runsaasti erilaisia viinityylejä. Crémant de Savoie valmistetaan perinteisellä menetelmällä, ja 60 prosenttia sekoituksesta tulee olla Jacquère- ja Altesse-lajikkeita; tästä vähintään kaksi kolmannesta Jacquèrea. Loput 40 prosenttia viinistä saa olla muita alueelle tyypillisiä lajikkeita kuten Chasselasta, Chardonnayta, Pinot Noiria ja Gamay’ta – kuitenkin niin, että enintään 20 prosenttia lopullisesta viinistä saa olla punaisia lajikkeita. Viinin tulee kypsyä kyljellään (sur lattes) vähintään yhdeksän kuukautta, minkä jälkeen pullo käännetään kaula alaspäin. Pullokypsytyksen tulee kestää vähintään 12 kuukautta.

Savoien terroirien mineraalisuus tuo Crémant de Savoielle ainutlaatuista ja tunnistettavaa raikkautta. Alppien aromikkaat tuoksut ja kukkaiset aromit muodostavat viinin elegantin aromikkaan kehyksen. Erikoisuuden tyylistä tekee, että sen osuus Crémantien kokonaismarkkinoista on vain parin prosentin luokkaa ja ainoastaan viisi prosenttia kaikesta Crémant de Savoiesta päätyy lopulta vientiin.

Maison du Vigneron kuuluu perheomisteiseen Les Grands Chains de France -konserniin, joka on osuuskunnat pois lukien Ranskan suurin yksityinen viininvalmistaja. GFC on vahvasti läsnä kaikilla Ranskan johtavilla viinialueilla sekä myös maan rajojen ulkopuolella Saksassa, Unkarissa, Espanjassa ja Chilessä. Konsernista tekee ainutlaatuisen, että se kattaa koko viinin arvoketjun rypäleestä viininystävän lasiin.

GFC-konsernin pääkonttori sijaitsee Petersbachissa Alsacessa, mikä asettaa sen strategisesti Euroopan ytimeen. Konsernin omistaa Helfrichin perhe ja sen johdossa istuu suvun päämies Joseph Helfrich (s. 1956). Maailmanlaajuisesti konsernilla on yli 3 200 työntekijää ja vientiä 178 maahan. GFC:n missiona on pullottaa jokaiselta viinitarhalta sen rypäleiden ja terroirin parhaat ominaisuudet.

Palaa tuottajahakuun →