Domaine de Mongillon – Paavin vaakunan arvoinen

Domaine de Mongillon valmistaa viiniä pittoreskissa 2 000 asukkaan Visanin kylässä noin tunnin ajomatkan päässä Avignonista pohjoiseen. Maantieteellisesti Visan sijaitsee Vauclusen departementissa Provence-Alpes-Côte d’Azur -alueella Etelä- Rhônessa, ja se on yksi 20 kylästä, jotka saavat lisätä nimensä Côtes du Rhône Villages -alkuperämerkinnän todisteena viiniensä laadukkuudesta.

Domaine de Mongillonin viinitarhat levittäytyvät 44 hehtaarin alueelle, joista 38,5 ha Visanissa ja 5,5 ha peninkulman päässä Valréasissa. Alueella on lähes kaksituhatvuotiset viiniperinteet, sillä ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin jo kolmannella vuosisadalla, ja viimeistään myöhäisellä keskiajalla Visan tuli tunnetuksi laadukkaasta viinintuotannostaan. Kylään hankittiin muun muassa yhteisöllinen viinipuristin vuonna 1250.

Useissa lähteissä mainitaan erityisesti vuosi 1317, jolloin paavi Johannes XII osti Valréasin kaupungin Avignonin paavin virkaa varten – vakuututtuaan ensin alueen viinin parantavasta voimasta. Seuraavien noin 150 vuoden aikana hänen seuraajansa laajensivat paavillista erityisaluetta lisäten siihen Visanin, Richerenchesin ja Grillonin kylät. Alueen rajat määritteleviin kivimerkkeihin hakattiin paavien vaakuna, ja tänä päivänä yksi näistä rajapyykeistä on nähtävillä Valréasin matkailutoimiston edustalla.

Domaine de Mongillon valmistaa pehmeitä viinejä, joiden silkkisyyttä korostavat mausteiset nyanssit. Kukkuloilta alas tasangoille ulottuva viinitarha peittää puolet vajaan sadan hehtaarin tilasta ja nauttii runsaasta auringonpaisteesta sekä raikkaista tuulista. Maaperä on pikkukivien peittämää savi-kalkkikivimaata. Tilan vieritse virtaa pieni Merdalin-joki.

Viinin käyminen tapahtuu perinteisin menetelmin. Rypäleitä maseroidaan lämpösäädellyissä säiliöissä noin 15 päivän ajan. Jokainen rypälelajike käytetään erikseen ja käymisen aikana viinin lämpötilaa nostetaan hiljalleen 30 asteeseen. Eri viinit sekoitetaan ennen kypsytystä terästankeissa.

Palaa tuottajahakuun →