Master Class-luennot 9.-10.9.2023 @ Sue Ellen
Mauro Molino – Piemonte, Italia (Kesto 45-60min)
”Uskon, että yritystämme kasvatti ylpeys säilyttää, hinnalla millä hyvänsä, tuo maapalsta, joka sukupolvien ajan on periytynyt ties mistä.”
Mauro Molinon tarina kaupallisena viinitalona alkoi vuonna 1953, Annunziatan kylässä La Morrassa. Edelleen perheomisteinen talo viljelee ja tuottaa kaikki viininsä itse ja 50% 18 hehtaarin viljelyalasta on Nebbioloa. Nebbiolon lisäksi he viljelevät mm. Barberaa, Dolchettoa ja Arneis’ta.
Tällä hetkellä viinitalosta vastaavat Mauron lapset Matteo ja Martina, jotka jatkavat isänsä aloittamia perinteitä. Sukupolvenvaihdoksen myötä mukaan on tullut modernimpia ja dynaamisempia tekniikoita, mutta talolle tyypillinen klassinen tyyli on säilynyt.
9.-10.9. Järjestettävässä valikoimatastingissa Mauro Molinon viinejä tulee maistattamaan Mauro Molinolta Sara Cortese.
Graziano Prà – Veneto, Italia (Kesto 45-60min)
Prá on pieni viinitalo Soave Classicon alueella Monte Granden rinteillä. Isänsä ja isoisänsä jalanjälkiä seurannut Graciano Prá on niittänyt mainetta erityisesti upeilla garganegoillaan, joiden tiiviys syntyy viinitarhalla jättämällä osittain irti leikatut tertut kuivumaan köynnöksiinsä ennen lopullista sadonkorjuutaan. Hänen periaatteisiinsa kuuluu maaperän sekä paikallisen identiteetin kunnioitus, ja siksi hän viljelee ainoastaan paikallisia lajikkeita – Soaven Monte Granden ja Monte Bissonin lisäksi myös Valpolicellan Morandinassa.
Graziano Pràn viineihin, meitä tulee tutustuttamaan Diego Corradi.
Ànima Negra – Mallorga, Espanja (Kesto 45-60min)
Vuonna 1994 perustettu Ànima Negra on Mallorcan saaren viinitila, joka tunnetaan yksilöllisistä, aidon laadukkaista viineistään. Sen sydän ja sielu ovat Miquel Àngel Cerdá ja Pere Obrador, jotka ovat yli 25 vuoden ajan esitelleet ja kehittäneet filosofiaansa ympäri maailmaa.
Viinitila Ànima Negra sijaitsee Mallorcan saaren kaakkoisosassa ja valmistaa viinejään muinaisella Son Burguera -tilalla. Tämä paikka, lähellä Felanitxia, on peräisin 800-luvulta ja siellä on alusta asti ollut viininvalmistukseen tarkoitettu tila, joka alun perin vastasi paikan asukkaiden tarpeisiin.
Viiniä talo tuottaa alueen paikallisista lajikkeista: Callet, Mantonegro, Fogoneu, Premsal white ja Giró ros.
Ànima Negralta on paikalla valikoimatastingissa Miquel Cerdá, joka kertoo viineistään avoimessa tilaisuudessa.
Master Class-luennoilla syvennymme enemmän talon viineihin ja Mallorcaan viinialueena, joiden vetäjinä toimivat: maanantaina 9.9. Markus Vuorinen / Sommelier & 10.9. Heidi Martikainen / Hedon
Casa lo Alto – Valencia, Espanja (Kesto 45-60 min)
Las Monjasin ja Casas de Pradasin kylien välisellä seudulla sijaitsee Casa lo Alto -niminen kylä. Kukkulan laella sijaitsee kartano ja viinitila, jotka ovat saaneet nimensä juuri sijaintinsa mukaan. 750 metrin korkeudessa sijaitsevaa kartanoa ympäröivät alas viettävät viinitarhat. Viinin lisäksi 150 hehtaarin alueella kasvaa mantelipuita sekä metsää, mikä takaa viininviljelylle ainutlaatuisen kasvuympäristön.
Viiniköynnösten hoito toteutetaan ympäristöä kunnioittaen, välttäen synteettisten kemikaalien käyttöä. Casa lo Altolla käytetään orgaanista, eläinperäistä lannoitetta, johon on lisätty biodynaamisia aineita. Tämä varmistaa, ettei maaperän meso- ja makrobiotaan kajota, ja tavoitteena on maaperän elinvoiman palauttaminen sekä sen biodiversiteetin rikastuttaminen.
Casa lo Alton viineihin meidät tutustuttaa Mihkel Soom Bodegas Schenkiltä.
Bodegas Hispano + Suizas – Valencia, Espanja (Kesto 45-60min)
Bodegas Hispano+Suizas on kolmen kaveruksen, Marc Grin, Pablo Ossorio ja Rafael Navarro, yhdessä perustama viinitila Valencian ylängöllä, Utiel Requenassa. Viinitalon nimen mukaisesti kaksi heistä on espanjalaista ja yksi sveitsiläinen.
Tila tuottaa huippuviinejä perinteisillä viininviljelystekniikoilla ja innovatiivisella kellarityöskentelyllä, vientiosaaminen taas takaa viineille hyvän saatavuuden. Viinien hienostuneisuus ja eleganssi aikaansaadaan päivittäisellä, huolellisella tarhatyöskentelyllä, taidokkaalla sekoittamisella vuosikerrat huomioiden sekä hienolla tammen käytöllä. Nimensä kukin tilan viini on saanut klassisen musiikin termistöstä. Ajatuksena tälle on viini mestariteoksena, joka pullosta vapauduttuaan soi täydellisessä vireessä, jokainen instrumentti tarkasti kohdallaan.
Utiel-Requena oli aiemmin tunnettu tynnyriviineistään ja hyvin nuorena juotavista punaviineistään. Nykyään alue lukeutuu modernin Espanjan nouseviin ja kehittyviin viinialueisiin. Hispano+Suizas’lla on 61 hehtaaria omia viinitarhoja, 46 ha viinimön ympärillä ja loput 15 ha vain 500 m viinimöltä. Rypälelajikkeet, joita tarhoille on istutettu ovat Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir ja Petit Verdot.
Talon viineihin meidät tutustuttaa Mihkel Soom.